Sos boloński
- 200 g siekanej wołowiny
- 150 g słoniny lub tłustego boczku
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 selery zielone
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka rosołu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka estragonu
- sól, pieprz
Podsmażyć na maśle pokrojony boczek, cebulę, marchew, seler (drobno posiekane lub starte na grubej tarce) przez 10 - 15 minut. Następnie przesmażyć mięso, dusić przez parę minut, dodać pomidory, rosół, przyprawy, usmażone warzywa. Dusić razem 40 minut, aż sos stanie się jednolity i gęsty. W tym czasie należy ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, uważając by się nie przegotował. Makaron hartujemy, po ugotowaniu, w strumieniu zimnej wody. Układamy go na półmisku, a na środku kładziemy sos, całość posypujemy serem tartym i zapiekamy w piekarniku.
lubię smaghetti z mięsem :)
OdpowiedzUsuń