- 8 - 10 ziemniaków
- 2 dkg drożdży
- 2 - 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach, obrać i utłuc. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i pozostawić na godzinę, a następnie dodać do ziemniaków i lekko wymieszać. Po wyrośnięciu dodać mąkę, osolić, wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nakładać łyżką porcje ciasta na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Jako dodatek: sałata zielona ze szczypiorkiem, rzodkiewką, plasterkami ogórka i pomidora z sosem vinegrett (oliwę ucieramy ze szczyptą soli i pieprzu i dwoma ząbkami czosnku; następnie wkrapiamy kilka kropel cytryny i słodzimy do smaku - smak powinien być kwaśno - słodki; następnie wlewamy kilka łyżek przegotowanej wody, ucieramy jeszcze przez chwilę i tak przygotowanym sosem polewamy wszelką zieleninę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz