Na 1 kg oczyszczonych z szypułek, włosków i pestek bierze się 1,5 kg cukru, 3 szklanki wody, sok z cytryny. Owoce wrzucić do wrzącej wody i trzymać tak długo, aż zmiękną. Następnie odcedzić, a do tej wody wsypać połowę cukru i zagotować syrop. Do syropu wrzucić owoce, krótko gotować. Zlać do czystego słoja i pozostawić na 1 dzień. Następnego dnia zlewamy syrop, dodajemy resztę cukru, zagotowujemy, wciskamy cytrynę i dopiero wtedy wrzucamy owoce dzikiej róży. Bardzo powoli smażymy. Dobrze usmażona konfitura jest przeźroczysta, owoce są szkliste. Wyłożyć do małych słoików. Zamknąć.
piątek, 26 stycznia 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz