- brie (bri) - miękki, dojrzewający z pleśnią na powierzchni skórki
- camembert (kamembert) - miękki, dojrzewający z pleśnią, łagodny, zapach lekko pieczarkowy
- cheddar (czedar) - twardy, kwaśny, pikantny, lekko gorzki
- edamski - miąższ elastyczny, lekko pikantny, ale łagodny, zapach czysty
- gouda - miąższ miękki, elastyczny, smak i zapach czysty, łagodny, lekko orzechowy
- gryficki - ma kształt baleronu i doskonały smak, lekko pikantny, lekko wędzony, miękki
- kortowski - miękki, smak i zapach czysty, lekko kwaśny, pikantny
- mazurski - miąższ miękki, elastyczny, lekko twardy, smak pikantny, trochę ostry
- morski - miąższ miękki, pikantny, ostry, lekko kwaśny
- myśliwski - ser wędzony, odrobinę miękki
- podlaski - twardy, łagodny, lekko pikantny
- rokpol - miękki i kruchy, nalot pleśni i mazi, pikantny, lekko gorzki
- salami - twardy, łagodny, trochę kwaśny, trochę pikantny
- stołeczny - twardy, lekko słodki i pikantny
- tylżycki - twardy, ostry, lekko pikantny
sobota, 27 stycznia 2018
Przewodnik po serach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz