wtorek, 5 maja 2009

Spaghetti

Sos boloński
  • 200 g siekanej wołowiny
  • 150 g słoniny lub tłustego boczku
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 selery zielone
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka estragonu
  • sól, pieprz
Podsmażyć na maśle pokrojony boczek, cebulę, marchew, seler (drobno posiekane lub starte na grubej tarce) przez 10 - 15 minut. Następnie przesmażyć mięso, dusić przez parę minut, dodać pomidory, rosół, przyprawy, usmażone warzywa. Dusić razem 40 minut, aż sos stanie się jednolity i gęsty. W tym czasie należy ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, uważając by się nie przegotował. Makaron hartujemy, po ugotowaniu, w strumieniu zimnej wody. Układamy go na półmisku, a na środku kładziemy sos, całość posypujemy serem tartym i zapiekamy w piekarniku.

1 komentarz: