Tortilla
4 - 5 jajek
2 łyżki zimnej wody
4 średniej wielkości kartofle
kilka łyżeczek masła
ew. pomidor, szczypiorek, groszek zielony, pieczarki
Ugotowane kartofle kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Mają być chrupkie i rumiane. Jajka mieszamy z wodą i solą, rozbijamy widelcem na dość puszystą masę i wlewamy do usmażonych ziemniaków. Smażymy nie mieszając! Tortilla to nic innego jak omlet. Wraz z jajkami można dodać do ziemniaków: plasterki pomidora, kilka łyżek zielonego groszku, przysmażone pieczarki etc. Jest to danie malownicze i zupełnie stosowna na małą balangę dla czterech osób.
Fuczki
-
300 dkg kapusty kiszonej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
kminek, majeranek, sól, pieprz
Kapustę posiekać, zrobić ciasto i wymiesz...
2 dni temu


Jak ja lubię tortillę - proste i smakowite .
OdpowiedzUsuń