piątek, 22 lipca 2011

Surówka doktora Birchera

Surówka z marchewki
Zetrzeć marchewkę, dodać do niej posiekaną cykorię i jabłko posiekane w paski. To wszystko wymieszać z odrobiną śmietany, posolić, popieprzyć i dodać odrobinę cukru. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Surówka doktora Birchera
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki miodu
4 łyżki jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
Płatki owsiane namoczyć wieczorem w niewielkiej ilości wody. Dodać do nich jogurt, miód i sok z cytryny. Rano dodać do tego jabłko utarte na grubej tarce razem ze skórką.

Placek z serem
30 dkg mąki
15 dkg twardego sera
4 dkg masła
15 g drożdży
sól, pieprz, odrobina ziół do posypania (tymianek, bazylia, majeranek)
Z mąki, 1/2 szklanki wody, rozkruszonych drożdży i szczypty soli dokładnie wyrobić w misce gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 1,5 cm i wyłożyć do wysmarowanej formy. Na wierzch dać ser w cienkich plasterkach, posypać przyprawami i dać małe grudki masła. Piec ok. 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać ciepły.
Smakuje doskonale z surówką z pora, selera, cykorii, jabłka i kwaszonych ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz