sobota, 21 stycznia 2012

Pucharki, srebra i porcelana z Chelsea

Knedle z truskawkami

(każdy ojciec je lubi), wiedeńskie!:
70 dkg ziemniaków
25 dkg mąki
jajko
łyżka śmietany
10 g masła
sól
75 dkg truskawek
Masło i bułka tarta do polania.
Ziemniaki ugotować w łupinie (wcześniej rzecz jasna starannie umyć szczoteczką), przecisnąć przez praskę lub zemleć. Na wysypanej mąką stolnicy zagnieść ostudzone ziemniaki z mąką, dodać jajko, śmietanę, sól, masło. Ciasto rozwałkować w gruby rulon, ciąć kawałki, które obejmą truskawkę. Knedle wrzuca się do wrzącej, lekko osolonej wody, gotuje się je krótko, około 3 minut, po ponownym zawrzeniu wody. Przegotowane - rozpadają się. Dobrze ugotowane dają się obtoczyć w zrumienionej na maśle bułce. Można posypać cukrem.

1 komentarz:

  1. fajny przepis na knedle, nie znałam takiego. U mnie najbardziej lubią typowo czeskie drożdżowo- bułczane

    OdpowiedzUsuń