niedziela, 31 lipca 2016

Chłodnik


1 pęczek botwinki
3 łyżki koncentratu barszczu
¾ l kefiru albo maślanki
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
1 długi ogórek lub 3 gruntowe
2 ząbki czosnku
2 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
pęczek szczypiorku

Botwinę umyć, oddzielić buraczki od liści. Buraczki pokroić w małą kostkę i obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody, po czym dodać do nich pokrojone w małe cząstki łodyżki botwinki, podgotować

chwilę. Na koniec włożyć liście botwiny i gotować ok. 2 minuty, aż zmiękną. Botwinę odcedzić.
Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w małą kostkę.
W garnku wymieszać kefir z ugotowaną i ostudzoną botwiną, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, zmiażdżonym czosnkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Sól i pieprz wg uznania. Chłodnik wstawić do lodówki, przed podaniem do każdej porcji włożyć obrane i przepołowione połówki jajek na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz