niedziela, 31 lipca 2016

Buchty na parze


40 dag maki 
szklanka mleka 
20 dag drożdży 
łyżka i łyżeczka cukru 
2 jajka 
szczypta soli 
łyżka masła 

Mąkę przesiać do miski. Podgrzać mleko. Odrobinę mleka odlać do kubeczka
wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Mąkę zalać ciepłym mlekiem. 
Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Pozwolić wyrosnąć. Dodać jajka utarte z łyżką cukru 
i sola. Pomęczyć się trochę i wyrobić ciasto. Dodać masło stopione i znów dać mu odpocząć.
Powinno podwójnie wyrosnąć. 
I teraz albo rozwałkować i wycinać kółka, albo odrywać kawałki ciasta i formować kulki. Niech sobie chwile wyrosną.

Gotować na parze 5 minut. 
Podawać z dowolnym sosem a nawet z masłem z bułeczką i cukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz