poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Placek z wiśniami

Kruche ciasto
30 dag mąki 
10 dag cukru pudru
1 całe jajko
15 dag masła
ew. trochę zimnej wody

Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1-3 godziny

1 kg wiśni drylujemy, wkładamy do garnka, dosypujemy 
4 łyżki cukru, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i tylko raz zagotowujemy. Gdy wiśnie nieco ostygną, odcedzamy jena sitku (obgotowane będą w czasie pieczenia wydzielały mniej soku).

Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę, formujemy wysoki ok. 4 cm rant. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Podpieczony spód posypujemy 2 - 4 łyżkami dobrej bułki tartej, na to owoce wiśni, zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160 - 180 stopniach pieczemy ok. 20 minut.


Ciasto biszkoptowe
3 jajka
8 dag cukru pudru
5 dag cukru kryształu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 - 3 szczypty cynamonu

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać śmietanę, przesiane mąki, sól, cynamon i ubitą na sztywno pianę z białek i cukru kryształu.

Gdy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz