poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Placek drożdżowy ucierany ze śliwkami

25 dag masła
20 dag cukru
5 jajek
1/2 kg mąki 
trochę otartej skórki cytrynowej lub wanilia (cukier wanilinowy)
3 dag drożdży
3 łyżki mleka do drożdży 
szczypta soli

na wierzch 

ok 1 kg śliwek (ale mogą być i wiśnie, i czereśnie, i jagody)

Masło ucieramy starannie z 2/3 cukru, dodajemy po 1 żółtku ,skórkę cytrynową.
W garnuszku przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki, mleka
Gdy podrośnie rozczyn wlewamy do ucieranej masy, dodajemy mąkę (ew. trochę jeszcze ciepłego mleka - konsystencja tego ciasta jest jak piaskowego)
Na końcu dodajemy pianę z białek ubitą z resztą cukru na sztywną pianę. Smarujemy blachę dokładnie masłem, wysypujemy bułką tartą lub wykładamy formę papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto na ok.3 cm grubość. Niech teraz podrośnie (1 - 1,5 godziny). Drylujemy umyte, odsączone śliwki czy inne owoce, które ułożymy na wyrośniętym cieście ciasno obok siebie. Owoce zawsze kładziemy skórką do ciasta żeby mniej wyciekało z nich soku.
Pieczemy ok. 35 - 45 minut w temperaturze ok.160 - 180*C
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem (szczególnie wiśnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz