piątek, 22 stycznia 2016

Całego jajka!

Mazurek orzechowo - czekoladowy
Ciasto kruche:
15 dkg masła, tyle samo mąki
8 dkg zmielonych migdałów
4 ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sitko
8 dkg cukru pudru
1/2 laski wanilii utłuczonej i przesianej przez sitko
Zagnieść szybko ciasto i włożyć na najniższą półkę lodówki, aby odpoczęło. Rozwałkować na prostokąt wielkości A4, wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem i upiec (kilka minut).
Masa orzechowa:
20 dkg zmielonych orzechów włożyć do 1 szklanki gotującej się śmietanki dodając niecałą szklankę cukru. Do gęstej masy - przestudzonej - dodać 2 - 3 żółtka i delikatnie podgrzać, bez gotowania.
Tą masą posmarować upieczone ciasto, a potem całość polać polewą czekoladową:
1 tabliczkę czekolady rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i masła (1/2 szklanki mleka i 3 łyżki masła).
Ozdobić na bogato!
Sosy do zimnych mięs:
I. Mały słoik chrzanu wymieszać się z małym słoikiem galaretki porzeczkowej czerwonej, niskocukrowej. Taki sos przyprawia się do smaku cytryną, można trochę dosłodzić, bo powinien być słodko - kwaskowaty. Znakomity do indyka, cielęciny, pasztetów.
II. 3 ugotowane na twardo żółtka utrzeć na jednolitą masę z sokiem z 2 cytryn. Następnie wlewamy do żółtek 1 szklankę gęstej śmietany i wsypujemy drobniuteńko pokrojony pęczek lub dwa, szczypiorku oraz rzodkiewki. Nieco zielonej natki pietruszki. Potem do smaku dodajemy łyżkę chrzanu, solimy i cukrzymy. Do tego sosu można dodać białka ugotowane, które zostały po zużytych żółtkach.
Jest to sos zdrowy, łagodzący szkodliwe skutki nadmiaru apetytu. Nieco, rzecz jasna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz