piątek, 22 stycznia 2016

Placek genialny

Placek genialny
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200 g boczku wędzonego
60 g masła
szczypta sproszkowanego tymianku, imbiru i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Boczek należy pokroić w kostkę i obrumienić na maśle. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić szklanką zimnego mleka. Jaka wbić do miski, roztrzepać, dodać dodać rozkłóconą z mlekiem mąkę i, dolewając resztę mleka, ubijać kilka minut trzepaczką. Masę należy połączyć z boczkiem, przyprawić tymiankiem i korzeniami, lekko posolić, popieprzyć. Żaroodporną, okrągłą formę trzeba posmarować masłem - obficie - i wlać do niej przygotowaną masę jajeczną. Można wierzch masy posypać wiórkami tartego sera i potem zapiec przez pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Potrawę podaje się gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała. Doskonale do tego placka smakuje cykoria ze śmietaną.

Placek fantastyczny
Ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 łyżka soli
Nadzienie:
12 dkg gotowanego boczku
8 dkg jakiejkolwiek wędliny
4 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietanki
6 dkg sera twardego
sól, pieprz
dowolne przyprawy ziołowe (bazylia, tymianek)
Z mąki, tłuszczu, soli i wody wyrobić ciasto i zostawić na 1 godzinę w lodówce. Rozwałkować na grubość palca i wyłożyć nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło trochę na ścianki tortownicy. Pokłuć ciasto widelcem, aby równo rosło. Na ciasto położyć cienkie plasterki szynki i boczku, przykryć warstwą utartego sera. Rozmącone jajka połączyć z śmietanką (ostatecznie może być mleko) i mlekiem, polać po wierzchu. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i piec przez pól godziny. Natychmiast po upieczeniu placek podawać, pokrojony jak tort.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz