Zsiadłe mleko, 2 jajka, z których oddziela się białka i ubija na pianę. Żółtka wymieszać z mlekiem, odrobiną proszku do pieczenia i mąką. To wszystko powinno mieć gęstość śmietany już po dołożeniu ubitych białek. Wrzucić posiekane lub śliwki. Smażyć na tłuszczu.
piątek, 26 stycznia 2018
Knedle ze śliwkami
Ciasto:
1 kg ziemniaków
30 dkg mąki
1 jajko
sól
Nadzienie:
1/2 kg śliwek bez pestek
cukier
Ziemniaki ugotować pod przykryciem, odparować delikatnie. Czynność bardzo ważna. Z nasiąkniętych ziemniaków nie da się zrobić dobrych knedli. Następnie zemleć lub przetrzeć przez gęste sito, połączyć z przesianą mąką, jajkiem, posolić i zagnieść szybko ciasto. Mniej wprawne osoby w wykonywaniu knedli mogą dodać łyżkę kaszki manny.
Knedle będą bardzo spoiste i mniej skłonne do rozlatywania się w garnku. Podzielić na 2 części. Z każdej części utoczyć wałek. Wałek pokrajać na kawałki. Kawałki rozpłaszczyć i nadziać śliwkami lekko osłodzonymi. Knedle należy idealnie zlepić i utaczać w dłoni.
Gotować 10 minut na niezbyt ostrym ogniu.
Podać z masłem i tartą bułką.
1 kg ziemniaków
30 dkg mąki
1 jajko
sól
Nadzienie:
1/2 kg śliwek bez pestek
cukier
Ziemniaki ugotować pod przykryciem, odparować delikatnie. Czynność bardzo ważna. Z nasiąkniętych ziemniaków nie da się zrobić dobrych knedli. Następnie zemleć lub przetrzeć przez gęste sito, połączyć z przesianą mąką, jajkiem, posolić i zagnieść szybko ciasto. Mniej wprawne osoby w wykonywaniu knedli mogą dodać łyżkę kaszki manny.
Knedle będą bardzo spoiste i mniej skłonne do rozlatywania się w garnku. Podzielić na 2 części. Z każdej części utoczyć wałek. Wałek pokrajać na kawałki. Kawałki rozpłaszczyć i nadziać śliwkami lekko osłodzonymi. Knedle należy idealnie zlepić i utaczać w dłoni.
Gotować 10 minut na niezbyt ostrym ogniu.
Podać z masłem i tartą bułką.
Kotlety z niespodzianką
30 dkg mielonej wieprzowiny
30 dkg mielonej wołowiny
5 dkg cebuli
pół szklanki mleka
2 - 3 jajka
odrobina orzechów włoskich
6 dkg tartej bułki
3 dkg mąki
łyżka posiekanej naci pietruszki
pieprz, sól
sezonowe owoce - czereśnie, agrest albo śliwki
tłuszcz do smażenia
czerstwa bułka
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z mięsem i przysmażoną posiekaną cebulę. Dodać do masy jajka - jedno zostawić do panierowania, dodać orzechy posiekane i pietruszkę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Uformować nieduże kule. Do środka każdej kulki włożyć owoce np. śliwkę, ale to niekoniecznie jak ktoś nie lubi nowości. Następnie kule obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć w gorącym tłuszczu, do którego pod koniec smażenia włożyć umyte owoce. Mogą być i jabłka, podzielone na ósemki i oprószone majerankiem.
Podawać na liściach sałaty kule obłożone owocami.
30 dkg mielonej wołowiny
5 dkg cebuli
pół szklanki mleka
2 - 3 jajka
odrobina orzechów włoskich
6 dkg tartej bułki
3 dkg mąki
łyżka posiekanej naci pietruszki
pieprz, sól
sezonowe owoce - czereśnie, agrest albo śliwki
tłuszcz do smażenia
czerstwa bułka
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z mięsem i przysmażoną posiekaną cebulę. Dodać do masy jajka - jedno zostawić do panierowania, dodać orzechy posiekane i pietruszkę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Uformować nieduże kule. Do środka każdej kulki włożyć owoce np. śliwkę, ale to niekoniecznie jak ktoś nie lubi nowości. Następnie kule obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć w gorącym tłuszczu, do którego pod koniec smażenia włożyć umyte owoce. Mogą być i jabłka, podzielone na ósemki i oprószone majerankiem.
Podawać na liściach sałaty kule obłożone owocami.
Szarlotka sypana
Kolejny stary numer gazety zdobyty.
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
mały proszek do pieczenia lub pół dużego,
1 kg jabłek,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru do jabłek,
pół kostki margaryny lub masła
Wszystkie sypkie składniki wymieszać, jabłka zetrzeć na tarce i dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Jedną trzecią mieszaniny sypkiej wysypać do tortownicy, na to rozłożyć warstwę z połowy jabłek, na jabłka znów jedną trzecią mieszaniny i resztę jabłek. Na wierzchu ostania część mieszaniny sypkiej, na którą rozkładamy równo płatki masła lub margaryny. Całą kompozycję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 - 50 minut. Ładnie zrumienioną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Tania i pyszna!
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
mały proszek do pieczenia lub pół dużego,
1 kg jabłek,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru do jabłek,
pół kostki margaryny lub masła
Wszystkie sypkie składniki wymieszać, jabłka zetrzeć na tarce i dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Jedną trzecią mieszaniny sypkiej wysypać do tortownicy, na to rozłożyć warstwę z połowy jabłek, na jabłka znów jedną trzecią mieszaniny i resztę jabłek. Na wierzchu ostania część mieszaniny sypkiej, na którą rozkładamy równo płatki masła lub margaryny. Całą kompozycję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 - 50 minut. Ładnie zrumienioną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Tania i pyszna!
Bryndzowe pirohy
1 kg ugotowanych ziemniaków przepuścić przez maszynkę, dodać 40 dkg mąki, 2 jajka, sól. Wyrobić. rozwałkować (0,5 cm), wykrawać kółka i napełniać bryndzą (30 dkg), skleić brzegi. Gotować we wrzątku. Podawać ze słoninką.
piątek, 5 stycznia 2018
Papatacze
20 - 25 sztuk
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
50 g cukru
80 g margaryny
2 jajka
sól
10 dkg rodzynek
10 dkg migdałów i orzechów
1 łyżka skórki pomarańczowej
łyżeczka cynamonu
50 g cukru
50 g margaryny
sok z 1/2 cytryny
10 g cukru pudru (lub 50 g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła
Wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować. Posypać cukrem, wiórkami margaryny i rozłożyć nadzienie. Zwinąć w rulon, pociąć na plastry grubości 1 cm. Plastry położyć na wysmarowanej blaszce na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut, wyjąć i posmarować lukrem.
Polewa: do cukru włożyć miękkie masło, dodać odrobinę wrzątku i sok z cytryny. Powinna być półpłynna.
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
50 g cukru
80 g margaryny
2 jajka
sól
10 dkg rodzynek
10 dkg migdałów i orzechów
1 łyżka skórki pomarańczowej
łyżeczka cynamonu
50 g cukru
50 g margaryny
sok z 1/2 cytryny
10 g cukru pudru (lub 50 g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła
Wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować. Posypać cukrem, wiórkami margaryny i rozłożyć nadzienie. Zwinąć w rulon, pociąć na plastry grubości 1 cm. Plastry położyć na wysmarowanej blaszce na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut, wyjąć i posmarować lukrem.
Polewa: do cukru włożyć miękkie masło, dodać odrobinę wrzątku i sok z cytryny. Powinna być półpłynna.
Subskrybuj:
Posty (Atom)