piątek, 26 stycznia 2018

Kotlety z niespodzianką

30 dkg mielonej wieprzowiny
30 dkg mielonej wołowiny
5 dkg cebuli
pół szklanki mleka
2 - 3 jajka
odrobina orzechów włoskich
6 dkg tartej bułki
3 dkg mąki
łyżka posiekanej naci pietruszki
pieprz, sól
sezonowe owoce - czereśnie, agrest albo śliwki
tłuszcz do smażenia
czerstwa bułka
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z mięsem i przysmażoną posiekaną cebulę. Dodać do masy jajka - jedno zostawić do panierowania, dodać orzechy posiekane i pietruszkę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Uformować nieduże kule. Do środka każdej kulki włożyć owoce np. śliwkę, ale to niekoniecznie jak ktoś nie lubi nowości. Następnie kule obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć w gorącym tłuszczu, do którego pod koniec smażenia włożyć umyte owoce. Mogą być i jabłka, podzielone na ósemki i oprószone majerankiem.
Podawać na liściach sałaty kule obłożone owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz