piątek, 5 stycznia 2018

Papatacze

20 - 25 sztuk
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
50 g cukru
80 g margaryny
2 jajka
sól

10 dkg rodzynek
10 dkg migdałów i orzechów
1 łyżka skórki pomarańczowej
łyżeczka cynamonu
50 g cukru
50 g margaryny
sok z 1/2 cytryny

10 g cukru pudru (lub 50 g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła

Wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować. Posypać cukrem, wiórkami margaryny i rozłożyć nadzienie. Zwinąć w rulon, pociąć na plastry grubości 1 cm. Plastry położyć na wysmarowanej blaszce na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut, wyjąć i posmarować lukrem.
Polewa: do cukru włożyć miękkie masło, dodać odrobinę wrzątku i sok z cytryny. Powinna być półpłynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz