piątek, 26 stycznia 2018

Knedle ze śliwkami

Ciasto:
1 kg ziemniaków
30 dkg mąki
1 jajko
sól
Nadzienie:
1/2 kg śliwek bez pestek
cukier
Ziemniaki ugotować pod przykryciem, odparować delikatnie. Czynność bardzo ważna. Z nasiąkniętych ziemniaków nie da się zrobić dobrych knedli. Następnie zemleć lub przetrzeć przez gęste sito, połączyć z przesianą mąką, jajkiem, posolić i zagnieść szybko ciasto. Mniej wprawne osoby w wykonywaniu knedli mogą dodać łyżkę kaszki manny.
Knedle będą bardzo spoiste i mniej skłonne do rozlatywania się w garnku. Podzielić na 2 części. Z każdej części utoczyć wałek. Wałek pokrajać na kawałki. Kawałki rozpłaszczyć i nadziać śliwkami lekko osłodzonymi. Knedle należy idealnie zlepić i utaczać w dłoni.
Gotować 10 minut na niezbyt ostrym ogniu.
Podać z masłem i tartą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz