piątek, 26 stycznia 2018

Szarlotka sypana

Kolejny stary numer gazety zdobyty.
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
mały proszek do pieczenia lub pół dużego,
1 kg jabłek,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru do jabłek,
pół kostki margaryny lub masła

Wszystkie sypkie składniki wymieszać, jabłka zetrzeć na tarce i dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Jedną trzecią mieszaniny sypkiej wysypać do tortownicy, na to rozłożyć warstwę z połowy jabłek, na jabłka znów jedną trzecią mieszaniny i resztę jabłek. Na wierzchu ostania część mieszaniny sypkiej, na którą rozkładamy równo płatki masła lub margaryny. Całą kompozycję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 - 50 minut. Ładnie zrumienioną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Tania i pyszna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz