Na 1 kg oczyszczonych z szypułek, włosków i pestek bierze się 1,5 kg cukru, 3 szklanki wody, sok z cytryny. Owoce wrzucić do wrzącej wody i trzymać tak długo, aż zmiękną. Następnie odcedzić, a do tej wody wsypać połowę cukru i zagotować syrop. Do syropu wrzucić owoce, krótko gotować. Zlać do czystego słoja i pozostawić na 1 dzień. Następnego dnia zlewamy syrop, dodajemy resztę cukru, zagotowujemy, wciskamy cytrynę i dopiero wtedy wrzucamy owoce dzikiej róży. Bardzo powoli smażymy. Dobrze usmażona konfitura jest przeźroczysta, owoce są szkliste. Wyłożyć do małych słoików. Zamknąć.
Fuczki
-
300 dkg kapusty kiszonej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
kminek, majeranek, sól, pieprz
Kapustę posiekać, zrobić ciasto i wymiesz...
2 dni temu


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz