sobota, 27 stycznia 2018

Racuszki

2 szklanki mąki wsypać do garnka, dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Dodać 3 żółtka, sól, otartą skórkę z cytryny, gorący tłuszcz (50 g masła roślinnego). To wszystko rozetrzeć łyżką drewnianą, aż masa będzie na tyle gęsta, że będzie spadać płatami z łyżki, a nie zlewać się. Jeszcze przez chwilę ucierać lub miksować, po czym do gładkiej masy dodać pianę ubitą z 3 białek. Na patelni rozgrzać tłuszcz w takiej ilości, aby placuszki (może być smalec lub olej). Na rozgrzaną patelnię wkładać łyżką placuszki, piec z obu stron na rumiano. Z patelni zdejmować cedzakową łyżką, aby osiąkły z tłuszczu. Wówczas posypujemy cukrem pudrem. Można podać na gorąco, jak i na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz