sobota, 27 stycznia 2018

Parówki

liońskie
4 parówki (obrane ze skórki), pokroić w drobne talarki. Bardzo drobno usiekać 2 małe cebulki. Wymieszać razem z puszką zielonego groszku. Posolić. Zalać bardzo ostrym sosem vinaigrette (ew. doprawić musztardą).

angielskie
Na odrobinie masła podrumienić 4 spore plastry boczku dodając małą, posiekaną cebulkę. W czasie tej czynności w rondelku zagrzać 4 parówki. Na drugiej patelni usmażyć 4 jajka sadzone. Na półmisku ułożyć plastry boczku z cebulką (ale bez tłuszczu), na nie parówki, a między nimi sadzone jajka.

rosyjskie
Na talerzu wyłożonym sałatą ułożyć plasterki z 2 pomidorów, na które posypać nieco posiekanej cebulki. W środku ułożyć pokrajane w talarki parówki, po brzegach na pół przekrojone jajka. Całość posypać nieco solą, pieprzem, posiekaną pietruszką, a same parówki polać pikantnym sosem pomidorowym.

bretońskie
Podwójną bułkę paryską, po ocięciu tzw. przylepek, pokroić na 4 grube plastry. W każdym wydrążyć po 3 - 4 otworki, w które wcisnąć parówki. Teraz każdy z plastrów pokroić bardzo ostrym nożem na 4 - 5 kromek, z których każda jest nafaszerowana parówkami. Tuż przed podaniem (z surówką z kiszonych ogórków, cebuli i jabłka) kromki opiec z obu stron, używając małej ilości masła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz