sobota, 12 listopada 2016

Brzuszek anioła

Krem "czekając na męża" 
25 dkg cukru
1/2 szklanki wody
6 jajek
Cukier wsypać do wody, postawić na małym ogniu i gotować mieszając, aż utworzy się rzadki lukier (do nitki). Zdjąć z ognia i ochłodzić. Ubić bardzo dokładnie całe jajka, a kiedy lukier będzie już prawie zimny, wlać masę jajeczną, ubijając. Postawić znów na ogniu i ubijać, aż masa zacznie rosnąć. Wylać na półmisek i podawać na zimno lub ciepło, posypawszy z wierzchu sproszkowanym cynamonem.
Ciasteczka z białego sera
25 dkg tłustego twarogu
25 dkg masła
25 dkg mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
Twaróg zmiksować (lub dokładnie utrzeć). Wyrobić z masłem, mąką, jajkiem i solą na jednolitą masę i odstawić na 10 minut. Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę, składając do środka cztery rogi kwadraty i pozostawić na 5 minut. Powtórzyć tą czynność trzy razy, za każdym razem pozwalając ciastu "odpocząć" przez 5 minut. Następnie rozwałkować i pokrajać na małe romby. Posmarować każdy żółtkiem rozrobionym w odrobinie mleka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na niej ciasteczka i piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz