piątek, 11 listopada 2016

Pizza z cebulą

Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
10 dkg drożdży
po kilka łyżek mleka i wody
sól
60 g margaryny
1 jajo
Nadzienie:
1 kg cebuli
125 g miękkiego, tłustego twarogu
100 g boczku lub słoniny
łyżeczka kminku
2 jaja
kilka łyżek śmietany
Wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i pokrajać na plastry grubości 1 cm. Na dużej patelni stopić boczek (pokrojony), wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni.
Podłużną blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem tworząc rancik. Ciasto posmarować twarogiem wymieszanym z kminkiem i solą i śmietaną. Resztę tej masy wymieszać z jajami. Przestudzoną cebulę rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczno - twarogową, wyrównać nożem. Piec około 35 minut.
Podaje się lekko ciepły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz