sobota, 12 listopada 2016

Kapusta faszerowana

1 główka kapusty średniej wielkości
50 dkg mięsa mielonego
10 dkg tartego sera
namoczona w mleku bułka
10 dkg masła
2 jaja
2 cebule
bazylia, gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Kapustę, po wyjęciu głąba, całą obgotować przez 5 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, bułką, przysmażoną cebulą, ziołami. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać liścia kapusty, przekładając farszem. Na dno i na wierzch ułożyć grube warstwy liści. Polać szklanką bulionu, posypać serem i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny pod przykryciem.
Tak faszerowana kapusta znakomicie smakuje z ostrym sosem pomidorowym, który podaje się oddzielnie w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz