sobota, 12 listopada 2016

Najłatwiejszy lukier

1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (około 2 - 3 łyżek)
dowolny aromat
Cukier puder wsypać do kamiennej miski, zwilżyć sokiem z cytryny i rozcierać drewnianym wałkiem (2 - 3 minuty).
różowy
dodać kilka kropli soku z buraków i kilka kropli olejku rumowego
zielony
dodać łyżeczkę zagęszczonego, intensywnie zielonego szpinaku i kilka kropli olejku zielonego, miętowego
żółty
dodać łyżeczkę otartej skórki z cytryny i łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy
czekoladowy
dodać łyżeczkę czubatą kakao i 2 - 3 krople esencji rumowej lub trochę koniaku
Ciasteczka, pierniczki, biszkopciki nabierają rumieńców, gdy ubarwimy je kolorowymi lukrami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz