piątek, 11 listopada 2016

Placek leniwy

I
250 g mąki
75 g margaryny lub smalcu lub 50 g margaryny i 25 g smalcu
sól
odrobina gałki muszkatołowej
jajko
1 - 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
200 g serka topionego (może być więcej)
ewentualnie:
- kiełbasa pokrajana w kostkę
- cienki plasterki boczku chudego
- smażone pieczarki
Do miski włożyć tłuszcz, wsypać mąkę, dodać soli, surowe żółtko i gałkę. Mieszać palcami, by powstały okruchy; wysypać je równomiernie na blachę i lekko uklepać. Z białka ubić pianę, dodać przecier i posmarować tą masą ciasto. Na wierzch położyć plasterki sera i inne dodatki. Piec aż ser zrumieni się.
Podawać ciepły.

II
Ciasto jak wyżej
200 - 300 g miękkiego twarogu
1 łyżeczka papryki
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
spora cebula
tłuszcz do smażenia
Se,r jeśli gęsty, utrzeć ze śmietaną (mlekiem). Cebulę drobno pokroić, dusić aż będzie szklista. Przestudzoną dodać do sera razem z przyprawami. Wymieszać. Ubitą pianę położyć na cieście, położyć masę i zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz